Blod og iltforsyning

Blodet består af blodvæske og blodlegemer. I blodvæsken findes næringsstoffer, ilt, og affaldsstoffer fra kroppens celler, og blodet transporterer også hormoner, antistoffer og proteiner. Proteinerne får blodet til at størkne.

Centrifugerer man blod, opdeles det i to dele. En del med blodplasma og en med blodceller.

Et voksent menneske indeholder ca. 5 liter blod; kvinder lidt mindre end mænd. Hvis man træner, øger man mængden af blod i kroppen. Procentdelen af røde blodlegemer (hæmatokritværdien) kan man derimod ikke ændre ved træning (kun ved at dope sig).

 

Vidste du at: Ved doping øger man den %-vise andel af røde blodlegemer (hæmatokritværdien). Det booster konditallet, fordi man kan transportere mere ilt ud til cellerne.

Udveksling af CO2 og ilt mellem blod og celler

Cellerne i kroppen har brug for ilt til respirationen, og når blodet strømmer gennem de hårtynde kapillærer, afgiver det ilt ved diffusion.

O2-koncentrationen i blodet er høj, fordi det kommer fra lungerne, men lav i vævet pga. respirationen. Derfor vil O2 diffundere fra blodet med den høje koncentration til cellerne med lav koncentration.

Omvendt forholder det sig med CO2, som vil diffundere fra cellerne ud til kapillærerne, og herfra vil det transporteres med blodstrømmen til lungerne, hvor det udåndes. Igen sker diffusionen fra høj til lav koncentration.

Video af blodets afgivelse af ilt og vand i kapillærerne og optagelse af CO2.

Biologividen.dk er finansieret af BioCosmos
Biologividen.dk er finansieret af BioCosmos