Celler skal konstant have den rigtige væskebalance, de gør det ved osmose, hvor de flytter vand over membranen.
Denne øvelse handler om osmose, du kan læse mere her.
Friskplukkede blomster er stive pga. at de enkelte celler i planten har et overtryk. Glemmer man at sætte blomsterne i vand, mister de trykket og bliver slatne, fordi vandet fordamper fra planterne. Dette gælder for alle celler, også kartoffelceller, som vi skal arbejde med her.
Kartoffelceller indeholder salte og en del vand. Men hvis koncentrationen af salt er større udenfor cellerne (1), vil vandet diffundere ud. Man kalder det et osmotisk sug, fordi salt trækker vand ud af cellerne. Omvendt vil vandet trænge ind i cellerne, hvis vi lægger kartoffelcellerne i rent vand uden salt (3). Hvis koncentrationen af salt (og vand) er den samme på begge sider, så er der osmotisk ligevægt, og cellerne optager og afgiver lige meget vand, så vægten er uændret.
I øvelsen undersøger vi kartoflers vægtændring, når de bliver placeret i forskellige koncentrationer af saltvand. Formålet er at vise osmose.
Kartoffelstænglen lægges i saltvand i en petriskål som her, eller stort reagensglas, så kartoffelstykkerne bliver overdækket af vandet.
Saltkoncentration (%) | 0,0 % | 0,5 % | 1,0 % | 3,0 % | 5,0 % |
Vægt før |
|
|
|
|
|
Vægt efter |
|
|
|
|
|
Vægtændring g |
|
|
|
|
|
Vægtændring (%) |
|
|
|
|
|
Ændring % = (vægt efter – vægt før) ∙ 100)/(vægt før) % (Vis udregningerne)