Lungerne

I lungerne optager vi ilt fra luften, og samtidig skiller vi os af med CO2. Lungerne rummer 4-6 liter luft, hvilket svarer til mængden af luft i en basketball, og lungevævet består af små luftfyldte hulrum (alveoler), som giver lungerne en enorm indre overflade på 60-80 m2. Det er som en halv tennisbane. Den store overflade gør optagelsen af ilt langt mere effektiv.

Lungerne har ingen muskler selv, men uden på lungerne har vi åndedrætsmusklerne. Det er muskler mellem ribbenene og mellemgulvet under lungerne. Når musklerne trækker sig sammen, udvides brystkassen, og lungerne følger med og udvides.

Luften kommer ind igennem næse og mund og ned i luftrøret, der deler sig i to bronkier, en til hver lunge. Bronkierne forgrener sig i små bronkioler, der munder ud i små drueklaselignende luftrum (alveoler). Både luftrør, bronkier og bronkioler er forsynet med bruskringe, så de ikke klapper sammen pga. undertrykket. Det er samme system, man ser med ringene i en støvsugerslange.

Ude i de tynde blodkar (lungekapillærerne) trænger ilten fra lungerne ud i blodet. Det afiltede blod afleverer samtidig CO2, som vi ånder ud.
Biologividen.dk er finansieret af BioCosmos
Biologividen.dk er finansieret af BioCosmos