Protein

Protein

Proteiner består af lange kæder af aminosyrer, som er foldet sammen i en 3D struktur.

Når det færdige protein er foldet til en 3D-struktur, kan det se sådan her ud. Først når det er foldet, har det en funktion. Proteiner kan have mange former.

1HRY protein, der er med til at bestemme menneskets køn. 

Proteiner er bygget af aminosyrer

Aminosyrer indeholder grundstofferne C, H, O og nitrogen (N). Der er 20 forskellige aminosyrer, og de kendes på, at der sidder forskellige sidegrupper på ”R”. Du kan altid skelne aminosyrer/protein fra fedt og kulhydrat ved, at det indeholder nitrogen (N).

Aminosyre

Proteinernes funktion

  • Enzymer, som speeder kemiske processer op.
  • Biologiske byggesten.
  • Antistoffer i immunforsvaret.
  • Nogle hormoner.

Protein i kosten

Kød, fisk, æg, mælk, ost og bælgplanter indeholder meget protein. Proteiner nedbrydes til aminosyrer i kroppen, og de kan bruges til at bygge kroppens egne proteiner fx muskler, og hvis vi spiser mere, end vi kan bruge, forbrænder kroppen resten.

Vi har brug for 20 forskellige aminosyrer, men de fleste kan vi lave selv, og de sidste otte skal vi have med kosten. Vi kan få alle sammen fra kød, æg og ost, fordi de har en sammensætning af aminosyrer, som svarer til menneskets behov. Proteiner fra planter mangler en eller flere aminosyrer, så det er vigtigt for vegetarer og især veganere at holde nøje øje med kosten og spise en del bælgplanter, hvis de skal have alle de aminosyrer, kroppen har brug for.

Proteiner har mange navne

Afhængig af om det er sammensat af en, to, tre, fyrre eller 60 aminosyrer, så hedder det noget vidt forskelligt.

Biologividen.dk er finansieret af BioCosmos
Biologividen.dk er finansieret af BioCosmos