Oversigt

DNA's opbygning

DNA er et kæmpestort kemisk molekyle med indbygget alfabet. DNA ligner en vindeltrappe, og siderne i vindeltrappen består af sukker og fosfat. Trinene består af fire forskellige ”bogstaver” A, T, C og G og er ”bogstaver”, der beskriver al den information din krop indeholder. Midten af DNA’et er bundet sammen af svage bindinger.

Vidste du at: Dit DNA kan nå ud til solen og tilbage igen – 600 gange! Én enkelt celles DNA indeholder lige så meget information som en bogstabel på 50-70 meter.

Vidste du at: vi har 60% af vores gener tilfælles med bananfluer og 85% med mus.

Kopiering af DNA

Når cellen deler sig, skal DNA også kopieres. Det sker ved at DNA lynes i midten i de svage bindinger, og vi ved at A passer til T, og C til G, så nu sætter cellen de manglende bogstaver (baser) på og danner den manglende halvdel af strengen.

Mutationer

Mutationer er fejl i DNA, hvor en base kan slettes, indsættes eller udskiftes. Det skader normalt cellen, men den har heldigvis værktøjer til at reparere de fleste fejl. Her kommer A-T og C-G igen til nytte, for hvis A er ødelagt på den ene streng, så kan cellen “regne ud”, at der skal sættes et T på den anden streng.

DNA kopieres ved at den lynes op på midten, og den manglende streng opbygges af nye baser.
Biologividen.dk er finansieret af BioCosmos
Biologividen.dk er finansieret af BioCosmos