Oversigt

Sådan bygger cellen proteiner

Proteinsyntesen

Cellen bygger proteiner ud fra 20 forskellige aminosyrer, og koden findes i DNA i cellekernen.

Når proteiner skal bygges, laver cellen først en kopi af DNA, som hedder mRNA. mRNA står for Messenger-RNA. Det transporteres ud af cellekernen, og ud i cellens cytoplasma, hvor der sætter sig fast i ribosomet, som er en oversættermaskine, der oversætter koden i mRNA til aminosyrer. tRNA leverer den rigtige aminosyre til ribosomet, som passer med koden på mRNA. Aminosyrerne sættes sammen en for en, og danner en lang kæde i den rækkefølge, der passer med koden. Når kæden er lang nok, danner den et protein.

Proteinerne har mange funktioner i kroppen, og hvert sekund dannes der tusindvis af nye proteiner, som skal opbygge og kontrollere alle kroppens processer. De fleste proteiner finder vi i musklerne.

DNA, afskrives til mRNA, som oversættes til proteiner. Det kaldes Det centrale dogme.

DNA

Opskriften på alle disse forskellige proteiner ligger i DNA-molekylet, og et stykke DNA, som koder for et bestemt protein, kaldes for et gen, og vi regner i dag med, vi har over 20.000 gener. Der er cirka 6 milliarder A, T, C eller G’er i én celle. 

I 2001 blev det menneskelige DNA kortlagt, og en af overraskelserne var, at kun under 2% af vores DNA rent faktisk koder for proteiner, og forskere arbejder på at finde ud af hvad resten af DNA’et gør godt for. En del af det har man fundet funktioner af allerede.

Biologividen.dk er finansieret af BioCosmos
Biologividen.dk er finansieret af BioCosmos