Fedt

Vi har brug for fedt. Kroppen bruger fedt som energidepot, og samtidig isolerer det mod kulde. Cellemembraner, hjernen og nervesystemet er opbygget af fedt, og mange vitaminer er fedtopløselige.

Fedtlager

1g fedt indeholder ca. 38 kJ energi, hvor kulhydrat har det halve, ca. 17 kJ. Derfor er fedt en effektiv måde at oplagre energi på i kroppen, fordi det fylder mindre. Det er desværre også derfor, det er så svært at komme af med det igen. Nogle planter bruger også fedt som energilager fx raps, solsikker og avokado.

Fedtets kemi

Fedtstoffer er opbygget af grundstofferne carbon (C), hydrogen (H) og oxygen (O). De indeholder mange CH-grupper, som er vandskyende. Derfor kan fedt og vand ikke blandes.

Vidste du, at mættet og umættet fedt indeholder samme energi. Så det feder lige meget at spise 100 g fedt fra mandler, som 100 g fedt fra frituregryden.

Umættet fedt får vi fra planteolie og fisk, og fugle og pattedyr indeholder mest mættet fedt. Umættet fedt er ofte flydende ved stuetemperatur.

Triglycerider

De fleste fedtstoffer er triglycerider, som er opbygget som en gaffel med 3 tænder. Tænderne er fedtsyrerne. Fedtsyrer er specielt interessante for os, for måske giver mættede fedtsyrer os åreforkalkning og andre hjerte-kar-sygdomme.

Triglycerid

Figuren viser et triglycerid med tre fedtsyrer. Den øverste fedtsyre er mættet, fordi den ikke har dobbeltbindinger. Nummer to og tre er mono-umættet, fordi de har én dobbeltbinding. Er der flere dobbeltbindinger er fedtsyren flerumættet.

Vidste du, at: Ω omega er sidste bogstav i det græske alfabet. Når en fedtsyre kaldes Ω-3, er det, fordi dobbeltbindingen sidder på den tredjesidste binding. På samme måde skal man tælle 9 bindinger ind for Ω-9.

Ω-3 fedtsyre, er en af de sundeste fedtsyrer, som vi især får fra fisk.

Kolestrol

i får at vide, at kolesterol er farligt, og forhøjet kolesterol kan give blodpropper, men det er faktisk også vigtigt for kroppen.

  • Cellernes membraner indeholder kolesterol, som gør dem mere elastiske.
  • Flere hormoner dannes i kroppen ud fra kolesterol – fx kønshormonerne testosteron og østrogen.
  • De er en vigtig del af galden, som hjælper os med at nedbryde fedt i kroppen.
Kolesterol

Vidste du, at: Kolesterolsænkende medicin er den mest brugte medicin i Danmark.

Biologividen.dk er finansieret af BioCosmos
Biologividen.dk er finansieret af BioCosmos